Bestseller ufrivillig part i handelskrig på menneskerettigheder
Det amerikanske handelsministerium har tilføjet elleve kinesiske virksomheder til en sortliste over selskaber, der sanktioneres, fordi de sættes i forbindelse med udnyttelse af tvangsarbejdere af et muslimsk mindretal (Uighurs) i regionen Xinjiang.
Læs også: Virksomheder bygger lagre op til handelskrig
Et af selskaberne på listen, Changji Esquel Textile Co., er at finde på modetøjsvirksomheden Bestsellers leverandørliste .
Det er alvorlige anklager mod en leverandør, som enhver seriøs topledelse må tage alvorligt og overveje grundigt.
Økonomisk Ugebrev har gravet i sagen og fandt, at handelskrigen mellem USA og Kina måske udkæmpes helt ned i syningerne på Jack & Jones skjorter fra Bestseller.
Changji Esquel Textile har flere andre velkendte tøjbrands som kunder – herunder H&M, Calvin Klein, Hugo Boss og det bæredygtige korrekte Patagonia. Changji Esquel Textile afviser alle anklager. Budskabet bakkes op af en rapport fra det globalt anerkendte auditørfirma ELEVATE.
Økonomisk Ugebrev har talt med ELEVATE, samt fået indblik i rapporten, der frikender Changji Esquel Textile. Rapporten er baseret på et kontrolbesøg i maj måned 2020.
Bestseller oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de har tillid til Changji Esquel Textile.
- Vi, og også Esquel selv, har naturligvis taget anklagerne alvorligt og undersøgt forholdene yderligere. Det er korrekt, at Esquel har ansat Uighurs igennem en årrække, men dette sker på samme vilkår som andre ansatte med matchende kvalifikationer og anciennitet – og dermed uden nogen form for diskrimination. Esquel har ikke rekrutteret Uighurs fra de såkaldte træningslejre. Dette har de yderligere også fået undersøgt af tredjeparts auditører, som er kommet til samme konklusion, oplyser Bestsellers kommunikationsafdeling.
Men hvordan kan et firma, der hårdnakket benægter, og som uafhængige auditorer frikender for anklager om tvangsarbejde, havne på USA’s sortliste? Er Bestsellers leverandør offer for handelskrigen mellem Kina og USA?
Læs også: Trussel om handelskrig: Nu sætter giganter sig til forhandlingsbordet
Måske skal svaret findes i en rapportering til det amerikanske justitsministerium fra det amerikanske PR-firma TrailRunner International. Ifølge amerikanske lovgivning skal amerikanske virksomheder indrapportere oplysninger, når de ”engages in “political activities” on behalf of a foreign principal.”
Det gjorde Trailrunner i marts 2020. Her oplyses det, at den kinesiske regering har givet økonomisk støtte til Changji Esquel Textile for at ”fremme af økonomisk udvikling især i fjerntliggende områder.”
Der er mange kinesiske virksomheder, der modtager statsstøtte, men Trump-regeringens hårde tone overfor Kina kan betyde, at amerikanske myndigheder vurderer, at de konkurrenceforvrider markedet.